Krajská rada AŠSK Liberec

Krajská rada AŠSK Liberec

4 okresní rady v Libereckém kraji

Nejbližší soutěže

Krajská kola

Další soutěže

Pořádané centrálou AŠSK ČR

Časopis DO TOHO!
č. 12/2023

Číslo 12/2023 - PDF | eBook
Všechna čísla (40)

I děti ze ZŠ Žeranovice si užily Letní kempy 2021

21. 7. 2021
Foto: I děti ze ZŠ Žeranovice si užily Letní kempy 2021

Na Základní a mateřské škole Žeranovice byl Letní kemp velmi velký zájem, během dvou dní byl naplněn žáky 1.-5. ročníku z místní školy a dále žáky 6.- 8. ročníku z jiných škol, kteří byli dříve žeranovickými žáky. Jak kemp proběhl a jak si ho děti užily popisuje ředitelka žeranovické školy Mgr. Petra Smolová.

Prvního kempu se zúčastnilo 15 dětí (mladší, 1. -3. ročník), ve druhém kempu bylo 18 dětí (starší žáci). Program jsme přizpůsobili věku dětí a hlavně počasí.

Žáci luštili šifry, na školní zahradě hledali zprávy, malovali na školní zahradní zeď, vytvářeli putovní kamínky, které pak nechávali na navštívených místech a velmi se jim líbila alchymie: vyráběli mýdla, sopky, velké bubliny, kouzlili pomocí lihu i octu. Návody jsme společně hledali na internetu, v počítačové učebně jsme i procvičili zábavné výukové IT programy z jazyka českého a matematiky.

Během sportovních aktivit byl velký zájem o stolní tenis, míčové hry, v tělocvičně o florbal, ale nejvíce o venkovní plavání a hraní bowlingu v Holešově. Navštívili jsme koupaliště v Kroměříži i Holešově, dokonce nás pozvali dvě místní rodiny na koupání u nich v bazéně s výbornou vodní bitvou.

Dětem se velmi líbily exkurze v holešovském zámku, kde navštívily interaktivní výstavu "Leonardo Da Vinci", vyzkoušely jeho některé objevy a nastudovaly jeho styl malby. Starší skupina navštívila výstavu "Největší záhady a tajemství světa". V Holešově jsme byli i v kovárně, kde jsme si poslechli podrobný výklad a viděli plno zajímavostí. Samozřejmě jsme si nenechali ujít zámecký park. Další vydařená exkurze byla v Muzeu Kroměřížska, kde jsme navštívili interaktivní výstavu "Poklady staré půdy". V každém koutě muzejní půdy měli žáci za úkol najít seznam exponátů a posvítit si na něj baterkami, do plánku zapsat správnou odpověď na daný úkol. Navštívili jsme i nádhernou Podzámeckou zahradu v Kroměříži, některé děti viděly poprvé pávy.

Jeden den jsme připravovali palačinky: nejdříve děti musely najít rozstříhanou zprávu, přečíst úkol, do svých družstev dopravit pomocí lžiček vajíčka, mouku, mléko, vytvořit těsto a spolu s lektorem připravit na velkém palačinkovači několik palačinek, dle chuti si je vylepšit marmeládou či šlehačkou. Moc je to bavilo a všem chutnalo.

Celý týden nám utekl velmi rychle, dozvěděli jsme se plno zajímavostí, děti byly rády, že mohou být po dlouhé době spolu a užít si sportovní aktivity.